Kunst / i (g) fredsbygging?

Hvordan kan kunstneriske uttrykk brukes for å bygge fred?

Av Kari Anne Næss
Masterstudent i Kunst- og uttrykksmetoder i konflikthåndtering og fredsbygging ved European Graduate School

«I 2001 kom den andre intifada der palestinerne brukte våpen, ikke steiner. Jeg ble kalt inn til å respondere med stridsvogner, ikke batonger. Strategien var å beleire og blokkere alt. Palestinske landsbyer ble som fengsler med en hovedvei inn og ut. Ved et tilfelle var jeg på en veisperring der en taxi full av syke palestinske barn uten skriftlig tillatelse ba meg om å få kjøre til sykehuset i Betlehem. Samtidig fikk jeg en telefon fra min kone som hadde problemer med å hente vår tre år gamle datter i barnehagen. Så der var jeg, stående på en sandblokade i samtale med min kone mens syke palestinere ventet i bilen, og plutselig kunne jeg ikke holde det ut lenger: på den ene siden å være en snill, hengiven far, og på den andre siden å være så kald og hard med disse menneskene. Var ikke disse barna mer enn potensielle terrorister? Mine barn var mennesker, og likevel hadde vi umenneskeliggjort de palestinske barna. Jeg begynte å forstå at i umenneskeliggjøringen av den andre, begynner du å umenneskeliggjøre deg selv.»

Chen Alon,
Teaterinstruktør, fasilitator og foreleser ved Tel Aviv Universitet,
Medgrunnlegger av Combatants for Peace, en fredsbevegelse av tidligere IDF-soldater og palestinske geriljasoldater.
Tekst hentet fra: http://cfpeace.org/personal-stories/chen-alon/
Combatants for Peace Promo video: https://www.youtube.com/watch?v=CI7nwcfVEbc

Combatants for Peace er en av de mange fredsbevegelsene over hele verden som bruker kunstneriske uttrykk som en del av sine metoder og verktøy for å bidra til å bygge fredskultur. Men hva kan kunst egentlig bidra med? Er det fåfengt og bortkastede krefter på en for «myk» tilnærming til den «harde» virkeligheten rundt konflikter og voldsbruk? Eller innehar kunst noe verdifullt, kanskje noe essensielt, på veien mot en varig fredskultur?

Til alle tider har mennesket brukt kunst for å kommunisere. For ca 40.000 år siden laget Cro Magnon-mennesket mammuttenner om til kvinnefigurer i Tyskland, og grottemalerier av menneskehender og dyr på Indonesia. Arkeologene kaller dette «symbolsk atferd»; kapasitet til å respondere på eller bruke et system av meningsfulle symboler. Språket er et slikt system av meningsfulle symboler. Moderne norsk er ca 500 år gammelt, og det eldste skriftspråket, hieroglyfene, er ca 4700 år gammelt. De kunstneriske språkene sitter altså mye dypere i vår bevissthet enn noe annet språk vi kjenner, gjennom flere tusen års overføring gjennom generasjoner over hele verden.

Tenk deg for et øyeblikk å leve uten tilgang på musikk, bilder, poesi, dans eller scenekunst. Så skjer det: du blir forlatt av den du elsker… Eller du får drømmejobben og vil feire med alle du er glad i! De kunstneriske språkene gir oss livskvalitet ved å gi oss utløp for alt vi er som mennesker; alle følelser, alle erfaringer, alle paradokser og lengsler. Helt fra vi er nyfødte lengter vi etter kontakt med andre. Over hele verden søker mennesker øynene til dem de er i nærheten av, babyer bysses med sang, vi sender hverandre kort med stemningsbilder, leser dikt når vi samles i tunge stunder, fester med dansing i timesvis, og får etterlengtede pauser fra hverdagsbekymringer med underholdning og historier fra scenen. De kunstneriske språkene kan uttrykke hele den menneskelige erfaring, og kan dermed skape kontakt på tvers av kultur, religion og politisk overbevisning.

Kunst er det fartøyet for historier, erfaringer og overbevisninger som kan bevege både individer og store grupper samtidig, som kan gi dypere forståelse for den menneskelige lidelse voldsbruk fører med seg, som kan samle oppmerksomheten rundt både nyhetssaker og historiske sammenhenger, som kan markere og befeste felles kulturell tilhørighet og skape nye kulturelle symboler. Kunst kan endre dynamikken i komplekse konflikter som kan være både mellommenneskelige (forfatt et brev), fellesskapsrelaterte (lag et veggmaleri), nasjonale (løft roser i opptog) eller internasjonale (publiser et bilde av et dødt barn på en strand).

Kunst- og uttrykksmetoder i konflikthåndtering og fredsbygging er et mastergradsstudium ved European Graduate School som bygger på fenomenologisk vitenskap; studiet av den menneskelige opplevelse av fenomener slik de fremtrer for oss. Strategiske, kunst-baserte metoder som er konseptuelt fundert i fredsideologi og koordinert med andre fredsbyggende tilnærminger i et langstidsperspektiv, er kjernen i utdannelsen. Det finnes Kunst- og uttrykksinstitutter på høyskolenivå i alle verdensdeler som jobber etter disse prinsippene, og utallige organisasjoner.

Combatants for Peace driver ikke med kunstig fredsbygging – de bruker kunst som menneskeliggjører av den andre og av oss selv, som samlingspunkt, kontaktflate, eksistensiell appell, brobygger, perspektivskaper, avvæpner, og forhåpentligvis avgjørende – som handlingskatalysator.

Over 25.000 mennesker har foreløpig signert oppropet til den norske regjering om at Edward Snowden skal garanteres trygg innreise og ingen utlevering til USA ved mottagelsen av Ozzietzkyprisen i november. (Hvis du ikke har signert, kan du gjøre det her: http://act.rootsaction.org/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=12310). Fredslagets arrangement i juni der dokumentarfilmen «National Bird» om den amerikanske dronekrigen ble vist, støttet mobiliseringen for dette initiativet.

Ja til flere slike arrangementer i Norges Fredslag! Ja til kunst / i fredsbygging!

Mer nysgjerrig på hvordan og hvorfor kunstuttrykk brukes i fredsbygging? Les her:

http://www.masterpeace.org/wp-content/uploads/2016/03/Conflict-Transformation-through-Culture-Peace-Building-and-the-Arts.pdf

http://www.masterpeace.org/wp-content/uploads/2016/03/Art-and-Conflict_2014.pdf

http://escolapau.uab.cat/img/programas/musica/strategic_arts.pdf

http://expressivearts.egs.edu/ma-in-expressive-arts-conflict-transformation-and-peacebuilding

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s